TransMongolska Željeznica

Od zidina Kremlja do zidina Zabranjenog grada,velliko putovanje kroz najveću zemlju svjeta Rusiju,veliku Mongoliju i ogromnu i najmnogoljudniju Kinu.
Od Moskve TrasnSibirskom i TransМongolskom Željeznicom preko velikih rjeka i planina,veličanstvenog Bajkalskog jezera,kroz stepe i pustinje do Pekinga,kroz kaleidoskop kultura i civilizacija…

Velika evroazijska tura preko “pola zemaljske kugle” počinje u pulsirajućoj Moskvi,glavnom gradu suvremene Rusije,koji kako i službeni slogan govori nikad ne spava i gdje se susreću postignuća prohujalih epoha kao i sadašnjosti.Eklekticizam,nadgradnja ili naprosto sudar stilova i ukusa procjenite sami,megalomanije carizma,komunizma i kapitalizma na jednom mjestu,zato ubrzo nastavljamo prema Povolžju. Idući cilj na našem “putovanju svih putovanja” je grad Kazanj,glavni grad republike Tatarstan jedne od stotinjak federalnih jedninica Ruske Federacije-najveće države svjeta.Živopisan grad na samoj obali veličanstvene i najveće evropske rjeke svojim multikulturnim karakterom osvaja posjetitelje jer isti već neko vrjeme na sreću,ne osvajaju isti.Putovanje nastavljamo noćnom vožnjom preko Urala,gorja koje razdvaja Evropu i Aziju i stižemo u grad Jekaterinburg.Grad nazvan u čast njemačke kneginje kasnije slavne ruske carice Katarine Velike ujedno je i simbolično mjesto kraja ruskog carstva jer su u njemu tokom građanskog rata pobijeni svi članovi carske dinastije Romanovi.Iz 3.najvećeg ruskog grada nastavljamo vožnju kroz zapadni i istočni Sibir i veličanstvena prostranstva te stižemo u najveći grad Bajkalskog područja – grad Irkutsk.Sa vlaka prelazimo na brod i plovimo rjekom Angarom do naselja Listvjanka na samoj obali drevnog Bajkalskog jezera kojeg često nazivaju i “Sibirskim morem” ili “Svetim Bajkalom” zbog starodavnih plemena i šamana koji i dan-danas tu obitavaju.Na ovoj dionici puta zadržavamo se nekoliko dana i “putujemo u povjest” ovog prirodnog bisera i jedinstvenog kulturnog kruga oko njega kroz raznolike sadržaje i aktivnosti tokom boravka na istom.Idealna prilika za saunu,rusku banju,kupanje u jezeru koje se na pojedinim djelovima zagrije čak i do 20-ak stupnjeva C,degustacije raznih sorti vodke i ribe,u unikatnom koloritu…Naše putovanje se nastavlja prema krajnjem cilju preko Ulan-Udea glavnog grada Burjatije,jedne od tri budističke republike unutar Ruske Federacije vožnjom do grada s kojim djeli prvi dio naziva Ulan-Batora,najvećeg,glavnog i zapravo jedinog urbanog središta stpepsko-pustinjske Mongolije.Budući da “Азийн Цагаан Дагина” – odnosno “Bjela bajka Azije” kako glasi nadimak grada u lokalnom stanovništvu,ne impresionira osobito odmah krećemo u “pravu,vanjsku Mongoliju”.Tura po stepskom krajoliku konjima,nočenje u jurtama, mjesni specijaliteti poput k’umusa -kobiljeg,fermentiranog mljeka neke će oduševite više,a neke manje….Nakon slabo naseljene zemlje Džingis-Kana nastavljamo naše putovanje u “Sjevernu prejstolnicu” odnosno na kineskom Peking,glavi grad suvremene Narodne Republike Kine.Naše finalno odredište osim Trga Nebeskog Mira i Zabranjenog grada pruža mnogo više ali ne zanemerujemo niti okolicu pa odlazimo da nekadašnje granice-Velikog kineskog zida prema bivšim barbarskim susjedima i uljezima… Putovanje završava u kineskom stilu sa lokalnom gastronomijom i kulinarikom te se preko nekog aerodromskog čvorišta vraćamo nazad…

TransSibirska Moskva-Vladivostok:
26.03.-03.04-samo do&oko Bajkala
18.06.-05-07.
05.08.-23.08.
TransMongolska:
09.07.-23.07.

***VAŽNO:

*PRIJAVE PO OBJAVLJNOJ CJENI ZAKLJUČNO SA 90.DANOM DO POČETKA PUTOVANJA,PRIJAVE SE PRIMAJU SA DANOM OBJAVE TERMINA NA STRANICAMA***

**AGENCIJA ZADRŽAVA PRAVO PROMJENE RUTINGA PUTOVANJA “ZAPAD-ISTOK” ILI “ISTOK-ZAPAD” ODNOSNO “MOSKVA-VLADIVOSTOK” ILI “VLADIVOSTOK-MOSKVA”!

Program putovanja:
1.DAN
Sastanak grupe na ZL Pleso(ZAG) ,prijava i jutarnji let za Moskvu(VKO/DME) sa dolaskom u rano popodne(vremenska razlika +2h)Transfer i smještaj u hotelu ****, kraći odmor.Odlazak u razgledavanje grada:Crveni trg,rjeka Moskva,katedrala Vasilija Blaženog,Kremlj izvana i Lenjinov mauzolej,Manjež,Boljšoj Teatar, hram Hrista Spasitelja… – uključen izlet “Moskovski Metropolitan”(najznamenitije stanice od izgradnje 30-ih godina 20.st. do danas).Povratak u hotel i nočenje.
2.DAN
Doručak u hotelu.Odjava u hotelu do 12:00h i deponiranje prtljage.Odlazak u razgledavanje grada – Kremlj,Park Pobjede, VDNH – uključen izlet “Stara Moskva”,plovidba rjekom Moskvom i večera na brodu. Transfer na kolodvor oko 20:00h i ukrcaj na vlak za Kazanj.Smještaj u kupeu sa 4 ležaja.Noćna vožnja do glavnog grada Republike Tatarstan.
3.DAN
Dolazak u Kazanj,glavni grad Tatarstana, oko 09:00h, deponiranje nepotrebne prtljage u garderobi na kolodvoru.
Tatarski zajutrak u lokalnom gradskom restoranu,panoramsko razgledavanje grada (bus) i pješačka tura gradskim središtem:kazanjski Kremlj,ruska četvrt,tatarska četvrt,odlazak u pristanište i plovidba rjekom Volgom sa posjetom etno-selu sa pratećim programom ili/i posjet Raifskom samostanu-dragulju umjetnsti ikonografije ruskog pravoslavlja .Transfer na kolodvor i ukrcaj na kasnovečernji vlak za Jekaterinburg,noćna vožnja.
4.DAN
Dolazak u Jekaterinburg,najveći grad uralske regije,granici Evrope i Azije.Transfer u hotel u gradskom središtu i kasni doručak u hotelskom restoranu,razmještaj u sobe i kraći odmor u hotelu.Oko 15:00h početak razgledavanje grada:”Hram-na-krvi”-spomen crkva ubijene carske dinastije Romanovih,stari centar sa crkvama i kapelama te kompleks dvorca i parka gofova Rastorgujev-Haritonov,palača Sevastijanova,Muzej minerala i/ili Muzej Borisa Jeljcina po izboru.Povratak u hotel i večera.Slobodno za svoje sadržaje,noćenje u hotelu.
5.DAN
Zajutrak u hotelu,odjava i deponiranje prtljage na recepciji do 09:00h.Odlazak na izlet:
“Granica Evropa-Azija”,posjet i razgledavanje samostana na Ganjinoj jami i tajne grobnice Romanovih te tipičnog ruskog sela sa pijenjem čaja iz samovara u starom seljačkom domu.Popodne povratak u grad,ručak u retro-restoranu “SSSR” u stili soc-relaističke menze.Slobodno za svoje sadržaje i šetnja gradom.Navečer povratak u hotel i večera po želji.Oko 21:00h transfer na kolodvor i ukrcaj na vlak za Irkutsk.Noćenje u vlaku.
6.DAN
Vožnja vlakom i prateće usluge kupea i vagona te vagon-restorana sa kraćim zaustavljanjima po usputnim gradovima/kolodvorima.
7.DAN
Vožnja vlakom i prateće usluge kupea i vagona te vagon-restorana sa kraćim zaustavljanjima po
usputnim gradovima/kolodvorima.
8.DAN
Nakon vožnje vlakom u trajanju od cca 30h dolazak u Irkutsk-Glavni Kolodvor u rano jutro i izkrcaj. Transfer do 70km udaljenog naselja Listvjanka na obali Bajkalskog jezera brodom/hidrogliserom/katamaranom – plovidba rjekom Angarom.Smještaj u hotelu na samoj obali/keju i kraći odmor.Ručak u hotelu.Rano popodne odlazak u razgledavanje s posjetom Bajkalskom muzeju i ribljoj i suvenirskoj tržnici te uspon žičarom na razglednu-točku,vidikovac nad jezerom.Povratak u hotel. Slobodno i večera po želji(prporučeujemo lokalni riblji restoran).Nočenje u hotelu.
9.DAN
Zajutrak u hotelu i transfer do pristaništa.Ukrcaj na trajket za Port Bajkal,odprema prtljage u hotel(irkutsk).Ukrcaj na KrugoBajkalsku Željeznicu i početak putovanja “zlatnom karikom” ruskog “željeznog lanca”(TSŽ).Cjelodnevna vožnja vlakom i stajanje na povjestnim stanicama i kolodvorima,mostovima,tunelima,vijaduktima TSŽ uz samu obalu jezera građenim u carskoj epohi-tada čudo tehnike i građevinarstva.Prateći program i degustacije gastronomske ponude Bajkalskog kraja.Kasno navečer dolazak u Irkutsk i transfer u hotel. Večernja šetnja gradom i večera po želji.Povratak u hotel i nočenje.
10.DAN
Rani zajutrak u hotelu i traansfer u gradsku luku oko 08:00h.Ukrcaj na hidrogliser i i plovidba za otok Oljhon – mistično mjesto sibirskog i bajkalskog šamanizma,na granici Irkutske oblasti i Republike Burjatije(jedne od tri budističke republike unutar Ruske Federacije) sa kraćim stajanjima u usputnim pristaništima,degustacija ribe i vodke te drugih lokalnih proizvoda,ručak(ili lunch-pack).Pristajanje na otoku Oljhon i smještaj u naselju Hužir oko 17:00h.Transfer u hotel.Kraći odmor,šetnja otokom i promatranje zalaska sunca,večera po želji(preporuka za lokalni restoran).Nočenje u hotelu.
11.DAN
Rani doručak,oko 09:30h ukrcaj na terenska vozila i odlazak na cjelodnevni izlet otokom skroz do sjevernog rta Hoboj prilikom čega nas vodi autentični burjatski šaman – pripadnik klana koji obitava na otoku još od 13.st.
Razgledavanje jedinstvene,endemske flore i faune,prisutstvovanje šamanskom obredu.
Rano navečer povratak u hotel otok Oljhon.Večera po želji i noćenje u hotelu.
12.DAN
Zajutrak u hotelu,slobodno za zadnje kupovine suvenira.Transfer do pristaništa na južnoj obali otoka i ukrcaj na trajekt.Kraća plovidba do kopna i prekrcaj u bus oko podneva i nastavak vožnje prema Irkutsku.Po putu kraća zaustavlkjanja i jedno duže za ručak(po želji).Posljednji pogled na Bajkalsko jezero i dolazak u Irkutsk oko 17:30h.Razgledavanje grada(bez muzeja).Večera u jednom od znamenitih gradskih restoranana(po želji).Transfer na kolodvor i ukrcaj na vlak za Ulan-Bator*.Razmještaj po kupeima i noćenje u vlaku.
13.DAN
Vožnja vlakom i prateće usluge kupea i vagona te vagon-restorana sa kraćim zaustavljanjima po
usputnim gradovima/kolodvorima.
14.DAN
Ranojutarnji dolazak u Ulan-Bator,transfer sa kolodvora u hotel.Odmor.Popodnevno razgledavanje grada.Nočenje u hotelu.
15.DAN Nakon doručka odlazimo na fakultativni dvodnevni izlet u obližnji NP Terelj. U sklopu prvog dana posjetit ćemo statuu Džingis Kana koja je ujedno najveća statua konjanika na svijetu. Unutar muzeja upoznat ćete se s mongolskom kulturom, imat ćete priliku odjenuti tradicionalne nošnje i borbene odore mongolskih ratnika. Nakon obilaska muzeja odlazimo na ručak u stari mongolski tabor,gdje ćemo prenoćiti u tradicionalnim mongolskim jurtama. Poslije ručka odlazimo do Kornjačinin kamen, stijene koja neodoljivo podsjeća svojim oblikom na kornjaču, te ćemo prije povratka u kamp otići posjet obitelji koja još uvijek živi tradicionalnim načinom života gdje ćemo kao nihov gosti degustirati lokalne delicije, fermentirano kobilje mlijeko, razne sireve i ostala jela. Povratak na večeru u kamp, druženje po jurtama. Noćenje.
16.DAN
Nakon tradicionalnog doručka krećemo do meditacijskog hrama koji se nalazi na brežuljku, nakon čega sjedamo na konje i na konjima se vraćamo do kamp, uživanje u nezaboravnom iskustvu jahanja konja kroz stepe. Povratak prema Ulan Batoru uz zaustavljanje uz cestu kako bi ste se fotografirali sa supovima i devama, prije odlaska na aerodrom posjetiti ćemo lokalne bazare kako bi ste kupili suvenire. Transfer u 20:00h,ukrcaj na zrakoplov za Peking u 22:20 h s predviđenim dolaskom u 00:40h. Transfer u hotel. Noćenje.
17.DAN
Odlazak do Trga Nebeskog Mira, najvećeg trga na svijetu koji se nalazi u središtu Pekinga. Obilazak Zabranjenog grada, drevne carske rezidencije sa oko 9000 soba. Noćenje.
18.DAN
Odlazak na izlet do jednog od svjetskih čuda – Velikog kineskog zida, najveće svejtske fortifikacije, duge gotovo 8000km koji je branio Podnebesku Carevinu (Kinu) od napada Mongola. Zid je 1987. godine uvršten na listu svjetske baštine UNESCO.Povratak u hotel i noćenje.
19.DAN
Odlazak do Ljetne palače koja se nalazi uz jezero Kunming, okružena velikim parkom prepunim pagoda. Ovdje su carevi dolazili ljeti kako bi pobjegli od gradskih vrućina. Prošetat ćete koridorom s oslikanim stropom, koji predstavlja pravu malu umjetničku galeriju kineskog slikarstva te doći do mramornog „broda“ carice Ci Xi. Transfer u zračnu luku i let nazad preko nekog međunarodnog aerodroma sa kraćim presjedanjem.