Jezero Isik – Biciklistička tura Kirgizijom

“Aquamarin u srebrnom ambijentu planina” – tako je slavni putnik Semjonov-Tianšanski obilježio jezero Isik-Kulj(rusificirano od turkijske rječi:”gul/kul/kulj=jezero).Kristalno čista i prozirna voda u kojoj se odražavaju okolni vrhunci…

To je drugo najveće planinsko-jezero (1.600 m nadmorske visine), nakon američkog jezera Titikaka. Dubinom (668 m) i količinom vode je jedno od najvećih u svijetu. Prosječna temperature vode ljeti iznosi 19-22 o C.

Nudimo vam da napravite izlet na južnom dijelu,jednom od najljepših jezera u Srednjoj Aziji. Pedalirajući na biciklu voziti ćete se kroz klisure i kanjone, kampirati na obali hladnih planinskih izvora i prolaziti planinskim klancima. Kao nagrada na zadnje će biti obala jezera Isik- biser prirode Kirgizije i srednje Azije.

1.DAN

Dolazak u Biškek u ranim jutarnjim satima. Obilazak grada i noćenje u gostinjskoj kući.

2.DANA

Transfer u malo selu na južnoj obali jezera Issyk-Kul. Odavde će započeti vožnja. Biciklom ste za 11 km u prekrasnom kampu na rijeci Tuura-Suu. Noćenje u šatorima (1867 m nadmorske visine).

3.DAN

Put započinje uz rijeku Tuura-Suu, a zatim nakon prolaska klanca Ala-Bash(2.370 m) ulazite u tzv. “Drugu dolinu” –dolinu Ala-Bash. Ovaj dan je kampiranje na ušću Kara-Suu i rijeke Ak-Terek. Dan udaljenost je od oko 47 km. Noćenje u šatorima (1900 m).

4.DANA

Ovaj dan cesta prolazi kroz dolinu Konur-Olen. Tijekom vožnje bicikla imati ćete priliku vidjeti život u udaljenim selima u Kirgistanu. Cvjetna polja će davati lijep osjećaj I puniti vas na pedaliranju pod vrućim suncem. Silazeći s prijevoja (2300 m), dolazimo do rijeke Korumd gdje je kamp. Dan udaljenost je oko 48 km. Noćenje u šatorima (1940 m).

5.DANA

Vožnja do sela Bokombaevo (1836 m) i kraće zaustavljanje. Nadalje cesta ide do prijevoja (2540 m) uz rijeku Ak-Terek. S vrha prijevoja je lijepo spuštanju zajedno sa rijekomTosor. Stara cesta vodi vas na glavnu cestu i dalje prema jezeru. Dan udaljenost oko 63 km. Noćenje u šatorima na obali jezera (1623 m).

6.DANA

Dan na obali Issyk-Kul. Postoje tri opcije za ovaj dan:

a) boravak na plaži;

b) izlet u Tamga-Tash- stranica s budističkim kamenim natpisima (oko 40 km);

c) izlet u kanjon Skazka- formiranje prirodne gline različitih oblika i boja (oko 25 km).

Noćenje u šatorima na obali jezera (1623 m).

7.DAN

Posljednji dio vašeg putovanja te dovodi u Biškeku. Prijevoz automobila (320 km). Smještaj u gostinjskoj kući.

8.DAN

Rano ujutro transfer do zračne luke za let kući

U cijenu je uključeno:

Transferi; smještaj u dvokrevetnim sobama; vodič; puni pansion (doručak,ručak I večera); dupli šatori I kuhinjska oprema; mineralna voda cijelim putem; ulaznica za muzej; osoblje zaduženo za putovanje

U cijenu nije uključeno:

Smještaj u jednokrevetno sobi; alkohol i gazirana pića; viza; rezervni dijelovi za bicikl; međunarodni letovi; taksa u Biškeku; napojnice