ISTANBUL – EvroAzija na Bosporu

Turski İstanbul, grčki Κωνσταντινούπολις,Bizant,Carigrad,Stambol jedan je od najvećih megalopolisa današnjice.Grad jedinstven u svjetu po smještaju prostire se uz Bosporski tjesnac na samoj granici Evrope i Azije.Iako je davno izgubio status glavnog grada i nadalje je svjetska metropola u pravom smislu te rječi.
Spoj drevne povjesti,tradicije i kozmopolitizma nikog ne ostavlja ravnodušnim,grad je to u koji se rado vraćate…

Bez obzira na Pamukove romane,jeftine serijale i sapunice te val demonstracija koji preplavljuju medijski prostor Istanbul i nadalje pulsira u svom užurbano-usporenom ritmu.
Vreva poslovnih četvrti,Taksima,Kapali i Misir čaršije ustupaju pred mirom i spokojem perivoja Gulhane i Čamilče gdje dani protiču uz ispijanje čaja od jabuje i opojne mirise raznih vrsta nargila.

Zalaskom sunca uz posljednje pozive mujezina na molitvu sa minareta mnogobrojnih veličanstvenih džamija grad ne tone u san nego upravo suprotno fluid orijentalne noći prožima sve na obje obale Mramornog mora…
Doživite magiju Orijenta na svega 100minuta leta – uz odličan pazar da ne kažemo “shopping” i provod. Najbolja kratka putovanja sa dugim sjećanjem!!!!
TERMIN PUTOVANJA:03.-07.06.2015.
PROGRAM PUTOVANJA:
1.DAN : Zagreb-Istanbul

Sastanak putnika na ZL Pleso kod štanda Calypso Travel kod međunarodne odlaske 1,5h do poljetanja ztakoplova(let TK u 20:15h) ). Dolazak u ZL Ataturk oko 23:00h.Transfer autobusom do hotela na Zlatnom Rogu. Smještaj. Noćenje

2.DAN

Večernji izlazak (opcijski).

Doručak u hotelu.Gradski izlet “Stari Carigrad” i obilazak:Akvadukt,Blanherna,hram Krista Pantokratora,Kora,Konstantinove zidine, Sultanahmeta, djela grada gdje se nalazio antički Hipodrom – Teodosijev obelisk – Egipatski obelisk, potom obilazak Modre džamije, Muzeja Aja Sofija – nekada najveće crkve na svjetu i Topkapi palače nekadašnje rezidencije osmanskih sultana. Program izleta se završava ispred Kapali čaršije/Grand Bazara na kojoj se nastavlja shopping-tura i završava na obližnjoj Misir čaršiji (Egipatski pazar) gdje je najveći izbor svih začina,mirodija čajeva ,kava i drugih delikatesa.Povratak u hotel,noćenje.

3.DAN

Doručak. Gradska tura “Granicom Evrope&Azije” i obilazak: Dolmabahče palača, zadnjoj rezidenciji turskih sultana. Odlazak u kvart grada Fener i Galata i tajnim tunelima i cisternama. Potom fakultativno dnevno krstarenje Bosforom u trajanju od 2-3h: Zlatni rog , Galata most i Galata kula, Džamija Sulejmanija, Dolmabahče(opcijski), Bešiktaš, Ortakoj džamija, Bosfor ćuprija, Rumenli hisar, Jedi kule . Po završetku fakultativnog obilaska, odlazak na panoramsko razgledanje grada, prelazak preko Bosforskog mosta, posjeta vidikovcu Čalmidža i povratak u hotel. Slobodno .Večernji izlazak.Noćenje.

4.DAN

Doručak u hotelu,odlazak na izlet borodm po Bosporu i na otoke u Mramornom moru.Povratak kasno navečer.Noćenje u hotelu.

5.DAN

Rani doručak u hotelu.Transfer u ZL Ataturk i ukrcaj na let TK 1053 sa dolaskom na ZL Pleso oko 10:00h.

Min. broj osoba za putovanje:15
Cjena uključuje: prevoz redovnom linijom THY na letu ZAG-IST-ZAG , bus transfer aerodrom – hotel – aerodrom, smještaj u standardnim dvokrevetnim sobama u hotelu u centru grada na bazi noćenja sa doručkom, pratitelja grupe i vodiča vodiča(na hrvatskom jeziku) na destinaciji te troškove organiziranja i vođenja putovanja.

Cjena neuključuje: ulaznice za znamenitosti , doplate za izlet/plovidbu Bosporom,troškove osobne prirode,putno zdravstveno osiguranje,napojnice vodičima,nošenje prtljage,itd…